La Cova de l’Algepsar d’Onda rep més de 600 visites en el seu primer cap de setmana

La Cova de l’Algepsar d’Onda ha rebut més de 600 visites durant el primer cap de setmana que va romandre oberta al públic després de la reforma i restauració que ha escomès l’Ajuntament d’Onda en la zona. L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, explica que “l’Espai de la Memòria que alberga aquest emplaçament que hem restaurat ha collit un gran èxit entre els onders i els visitants que s’han volgut acostar a les instal·lacions a conèixer una mica més sobre el passat de la nostra localitat. Es tracta de conèixer el que va passar perquè no es torne a repetir i per això s’ha inclòs en la Ruta de la Memòria que ha dissenyat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FMVP)”.

D’aquesta forma, amb l’obertura de la Cova de l’Algepsar, Onda suma un nou recurs turístic que s’uneix a la xarxa de museus de la qual ja disposa i al principal atractiu de la localitat, que és el castell. “Esperem que durant aquesta Setmana Santa una bona quantitat de persones s’acoste també a la cova per a conèixer aquest espai, ja que hem preparat una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics que complementaran al gran patrimoni cultural i natural del qual disposem a Onda”, explica Huguet. L’espai romandrà obert els dissabtes d’11 a 14 hores i de 18 a 20 hores i els diumenges d’11 a 14 hores i se suma al  festival ‘Ple de Titelles’ que se celebrarà el dia 20 en el recinte del castell, a les activitats previstes a l’ermita del Salvador, al Parc de la Ceràmica i a la plaça 8 de març, per als dies 21, 22, 23, 24 i 28 d’abril o als actes organitzats pel Col·lectiu Sonora i la Pasqua Taurina.

L’Espai de Memòria “Cova de l’Algepsar” mostra els esdeveniments històrics de la població d’Onda durant Guerra Civil Espanyola (1936-1939) en un lloc tan emblemàtic com és la pròpia cova de l’Algepsar o del castell, situada als peus de la fortalesa. Aquesta cavitat artificial, que forma part indissoluble de l’acoste històric-cultural d’Onda, va ser el refugi de la població durant els terribles dies dels bombardejos al juny de 1938, quan Onda va estar en primera línia de foc. El túnel d’entrada a la cova, creat en aquest projecte per a garantir la seguretat, ha sigut condicionat per a albergar una exposició estable sobre aquests fets que formen part de la història local. Una breu explicació de la Guerra Civil ens introdueix en les imatges recuperades dels bombardejos per a donar pas a les fotografies de la població refugiada i a la projecció d’una breu filmació coetània, un document realment excepcional malgrat la seua brevetat. L’exposició finalitza amb Memorial de les víctimes onderes de la Guerra i la pròpia contemplació d’una de les boques d’entrada a la gruta. Aquest Espai de Memòria de la Guerra Civil Espanyola a Onda també té com a missió el recuperar la major part d’informació possible sobre aquest episodi històric, des d’objectes bèl·lics i quotidians fins als testimoniatges orals.

L’alcalde recorda que aquest projecte està inclòs en els pressupostos participatius que es van votar l’any passat i que “hem apostat per la participació ciutadana i per construir la ciutat entre totes i tots, per això vam posar en marxa aquests pressupostos participatius, d’acord amb Onda Sí Se Puede, Compromís i Esquerra Unida, en els quals la ciutadania decideix quins projectes són prioritaris per al bon desenvolupament de la ciutat”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Completa esta operación. Esto nos ayuda a eliminar spam. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.