Onda presenta les últimes incorporacions al Museu del Taulell en una exposició

L’Ajuntament d’Onda ha preparat una exposició per a mostrar les noves adquisicions que ha dut a terme el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ durant els anys 2017 i 2018. Aquesta mostra estarà situada a la sala d’exposicions temporals de la institució museística fins al pròxim 28 d’abril. L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha sigut l’encarregat d’inaugurar-la, al costat de la regidora Encarna Ribes i el director del museu Vicent Estall, i ha explicat que “una de les raons de ser d’aquest museu és conservar i preservar els objectes que ens han arribat des del passat per a evitar la seua desaparició i aprofundir en la investigació de la nostra història ceràmica per a poder difondre-la amb més exactitud. Durant els últims anys, el museu ha engreixat les seues col·leccions amb taulells, peces de forma, màquines i eines de fabricació, documentació sobre fàbriques antigues, catàlegs, fotos velles de treballadors i altres elements que ara quedaran exposats al públic durant dos mesos per a després passar a formar part del fons del centre museístic”.

L’Ajuntament d’Onda ha adquirit sis plats antics de ceràmica ondera, cinc dels quals corresponen a produccions de principis del segle XX i, molt probablement, estan fets a la fàbrica de La Campana. L’altra peça és una producció de l’Escola Provincial de Ceràmica d’Onda, obra del ceramista José Cerdá i presenta l’escut de la família Emo, dedicada al diputat provincial Constantino Emo que va crear aquesta escola. Així mateix, es podrà veure, com a donació destacada, els taulells de la façana de l’antic Magatzem de Taulells – Antonio Zarzoso- La Moderna, que van estar en greu perill de ser derrocats, però que al final es van poder rescatar gràcies als seus propietaris. A més, es podran contemplar multitud d’elements relacionats amb la ceràmica i la seua història que s’han anat incorporant a les arques del Museu del Taulell ‘Manolo Safont’.

Així mateix, l’alcalde ha inaugurat també al mateix recinte l’exposició ‘Els Oficis’. La mostra s’emmarca en el programa ‘Al voltant dels taulells’, que cerca donar a conéixer als més xicotets de la localitat la història del taulell i la seua importància a Onda i en ella es podrà visitar el treball d’uns 350 alumnes onders de 4t de Primària que han recollit entrevistes, fotografies o tires històriques per a conéixer la influència dels oficis tradicionals d’Onda en l’actualitat. Per a finalitzar el taller, els alumnes han realitzat les seues pròpies peces ceràmiques a l’Escola de Ceràmica del Museu. A través d’aquest taller dedicat als oficis, l’alumnat onder també han pogut visitar l’exposició permanent del Museu i han comprovat com s’utilitzaven els taulells per a decorar i com han evolucionat a través del temps. Aquest complet programa d’activitats mostra a quasi 1000 joves d’Onda, en diferents etapes educatives, unes experiències que combinen l’educació reglada amb l’educació del Museu durant la seua formació escolar. El cicle es completarà amb l’activitat ‘Sotabalcons‘, que realitzaran els escolars de sisé de Primària durant el tercer trimestre.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.