Onda aconsegueix el 1,5% cultural de Foment per a millorar l’alcassaba del castell

L’Ajuntament d’Onda ha aconseguit el 1,5% cultural per a dur a terme obres d’adequació en la zona nord del Palau Taifa del castell. El Ministeri de Foment aportarà el 50% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 434.075,40 euros. L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha anunciat que el consistori obté aquesta inversió, a la qual s’afegirà un import igual per part de l’Ajuntament, “per a actuar en l’espai ja excavat durant els treballs realitzats en 2010 i que van traure a la llum la composició de les edificacions que conformaven aquesta alcassaba durant l’època islàmica. Amb aquest condicionament dotarem de més atractiu al monument de major importància de la localitat, que ens serveix com a gran reclam per als visitants i que està aconseguint xifres rècord cada any. Hem apostat durant aquesta legislatura per millorar les infraestructures monumentals d’Onda per a poder augmentar el turisme com a activitat econòmica en la localitat i anem recollint els fruits”.

Huguet ha volgut ressaltar que “estem d’enhorabona per haver obtingut aquesta ajuda del Ministeri de Foment perquè posarà en valor el nostre principal reclam turístic i un dels castells millor conservats de l’arc mediterrani”. Així, quan finalitzen els treballs, la zona nord quedarà similar a la del sud de l’alcassaba, és a dir, conservant els elements definitoris de la triple arcada d’accés i els murs laterals de les ‘alhanías’, pavimentant l’àrea mitjançant triturat ceràmic, d’idèntiques característiques a la resta de la zona. A més, tenint en compte l’erosió que pateixen les restes arquitectòniques a la intempèrie, es proposa realitzar un tractament de consolidació, perquè no es deterioren més. L’arqueòleg municipal planteja la conveniència d’escometre l’excavació arqueològica del sector exterior al mur nord de tancament de l’alcassaba. Referent a això es planteja una intervenció en una àrea d’extensió 226 m², compresa entre el mur nord de l’alcassaba i la cara 5 interior del mur que limita l’esplanada de la zona del Museu.

“El primer objectiu del projecte és la conservació de les restes arquitectòniques, tant corresponents als murs de perímetre com interiors. A aquest objecte, tenint en compte el grau d’erosió i deterioració que presenten la major part d’ells, es proposa tant la neteja i consolidació dels seus paraments com de la superfície superior d’aquests”, ha explicat l’alcalde qui ha afegit que “tenim un compromís ferm de conservació i millora del castell d’Onda, perquè sabem del seu valor i de l’estima que tenen els onders al monument. Continuarem treballant en la línia d’incrementar el seu atractiu perquè per a nosaltres és d’especial importància i el pot resultar també per a l’economia de la localitat”.

Així mateix, Huguet ha conclòs assenyalat que a aquestes ajudes s’afigen les que ha sol·licitat el consistori onder dels Fons Feder de la Generalitat Valenciana per a dur a terme intervencions relacionades amb les millores d’accessibilitat i intervenció arqueològica en la zona d’entrada al Palau Taifa amb un pressupost de 350.000 euros i que “suposaran una important millora al castell d’Onda amb una inversió total de 770.000 euros. D’aquesta manera, es demostra que la col·laboració entre administracions és fonamental per a millorar la vida de la ciutadania. A Onda ho hem tingut clar des que arribem a l’equip de govern i hem mantingut una estreta col·laboració amb la resta d’institucions que ha suposat molts i molt bons projectes per a la localitat, com els Fons Feder de la Unió Europea, que suposaran 5 milions d’euros per a la transformació de la localitat, el programa ARRU de rehabilitació d’habitatges al centre històric que pot aconseguir els 3 milions d’inversió o les diferents ajudes com la que coneixem hui que augmentaran el gran patrimoni natural i cultural que té Onda”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Completa esta operación. Esto nos ayuda a eliminar spam. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.