El Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ inicia un cicle de conferències amb motiu del seu 50 aniversari

L’Ajuntament d’Onda ha celebrat  la primera de les conferències del Cicle de Conferències programat amb motiu del 50 aniversari del Museu del Taulell ‘Manolo Safont’. Durant la inauguració, l’alcalde de la localitat, Ximo Huguet, ha destacat que “l’objectiu d’aquestes ponències és oferir una visió global dels taulells a través dels segles, des de l’Antiguitat fins al present, així com acostar-los juntament amb la ceràmica arquitectònica a tots els públics”.

 

La primera de les conferències ha sigut a càrrec de Sergio Sistac, historiador, arqueòleg i investigador especialitzat en Ciències de l’Antiguitat. Sota el títol ‘Los inicios del azulejo en Egipto y el Oriente Antiguo: un material al servicio del poder’, Sistac ha explicat la importància del taulell com a element arquitectònic en els edificis i construccions d’Espanya des de l’època de dominació àrab en la península. A més, Sistac ha assegurat que l’ús de la ceràmica com a material ornamental en monuments es remunta mil·lennis arrere: a Egipte ja es va recobrir una càmera funerària amb taulells verds i grocs, imitant al papir, i a Mesopotàmia, les principals ciutats van ser desenvolupant una arquitectura monumental en la qual l’ús del taulell va ser una peça important en els projectes de propaganda i difusió del poder de l’Estat. En el món oriental aquest art ha sigut molt característic i va anar l’Islam l’encarregat de difondre-ho per Europa moltes segles després.

 

La conferència ha comptat amb un gran nombre d’assistents interessats en la història de la ceràmica i en la influència en l’actualitat. Huguet ha aprofitat aquesta ocasió per a “agrair a  tots els participants i especialistes que estaran al Cicle de Conferències per haver acceptat la invitació i fer un buit en les seves agendes per a compartir els seus coneixements amb Onda, una ciutat en la qual es viu de la ceràmica i que forma part de la seva història, reflex d’açò és el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’”.

 

Durant els pròxims mesos, Onda comptarà amb destacats ponents com Jaume Coll, que el 8 de març tractarà ‘La azulejería medieval en la Península Ibérica. De la abstracción religiosa a la evocación del poder’. Vicent Guerola i Ignasi Gironés, el 24 de maig, parlaran de ‘La pintura cerámica valenciana del siglo XVIII, de la manufactura tradicional azulejera y los nuevos modelos de producción preindustrial’. Alfonso Pleguezuelo, el 28 de juny, abordarà  ‘Azulejos españoles durante el Renacimiento y el Barroco’. Per la seva banda, el director de Museu del Taulell ‘Manolo Safont’, Vicent Estall, el 6 de setembre,  explicarà ‘La azulejería de Onda y Castellón durante los siglos XIX y XX. Un gran eslabón de la cadena’. Diana Sánchez, el 4 d’octubre, explicarà ‘La importancia del Patrimonio Industrial cerámico en Castellón’. Pia Subias, el 22 de novembre, explicarà la ‘Història i desig de modernitat als rajoles modernistes’. Finalment, Marc Ribera, el 13 de desembre, tancarà el cicle amb una conferència sobre les ‘Estratègies del professorat en els visites a museus de ceràmica. El cas del Museu del Taulell d’Onda’.

 

A més del cicle de conferències, estan previstes altres activitats amb motiu del 50 aniversari. Al maig s’inaugurarà una exposició que contindrà cartells d’exposicions temporals i fotografia, un memorial de donacions, un vídeo commemoratiu i actuacions poètiques i musicals. Al juny, s’exposarà la mostra titulada ‘Els nostres ceramistes’, de Salvador Vives Roca. I a l’octubre es podran contemplar els materials arqueològics del castell d’Onda i es llançarà un segell commemoratiu per part del Cercle Filatèlic i Numismàtic Ibn-Al-Abaar.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Completa esta operación. Esto nos ayuda a eliminar spam. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.