Comença la primera fase de les obres del Museu del Taulell ‘Manolo Safont’

Ha començat a Onda la primera fase de les obres del Museu del Taulell ‘Manolo Safont’. En aquesta primera intervenció es crearà el denominat ‘túnel del temps’, que mostrarà l’evolució de la ceràmica arquitectònica. Aquest túnel oferirà una introducció animada al món dels taulell a través d’imatges i mitjans audiovisuals. Així mateix, explicarà el naixement de la ceràmica i la seva evolució a partir de les seves principals fites quant a la producció ceràmica arquitectònica, des de l’antiguitat fins a les últimes tendències del segle XXI, destacant la seva importància a Onda i voltants.

L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha visitat les obres al costat de regidora d’Urbanisme Marta Piquer, la regidora de Museus Encarna Ribes i el director del Museu del Taulell, Vicent L’actuació, que serà finançada totalment per la Generalitat Valenciana compta amb un pressupost de 49.620 euros i ha sigut adjudicada a l’empresa ondera Arimca. Tal com ha explicat l’alcalde, “d’aquesta forma, l’equip de govern compleix amb dos dels seus objectius. D’una banda, aquest ambiciós projecte suposarà la dignificació del Museu i posarà en valor una important col·lecció amb la qual s’aconseguirà atraure a més visitants. D’altra banda, s’ha tingut en compte a una empresa d’Onda per a dur a terme aquesta actuació, de manera que s’aconsegueix generar noves oportunitats perquè es reactive l’economia local i el mercat laboral”.

Durant els últims dies, s’estan realitzant actuacions a la rampa d’entrada d’aquest ‘túnel del temps’, que comptarà amb 36 metres de llarg i una altura que va des dels 3,36 metres als 3,85 metres. El sostre en la zona més alta tindrà una estructura de volta de mig punt. A més s’instal·larà il·luminació led amb mecanisme de intermitència programat, diversa rotulació de comunicació i suports audiovisuals.

El projecte final contempla una Exposició Permanent sobre el taulell que ocuparà 800 m2 i que potenciarà la importància actual de la indústria taulellera, ja que l’ofici del segle XIX i les produccions modernistes del primer terç del segle XX es trobaran àmpliament representades. Entre els objectes exposats, cobraran importància les lloses de fang romanes, les rajoles d’entrebigat paleocristianes i les rajoles esmaltades islàmiques onderes, que serveixen de preàmbul a les col·leccions de taulells Gòtic, Renaixentistes i Barrocs. Aquestes col·leccions, notablement representatives, permetran entroncar les produccions autòctones onderes, nascudes a partir del segle XVIII, amb la història de la ceràmica valenciana i per extensió espanyola. Les obres autòctones estaran acompanyades d’alguns exemples internacionals. També es mostrarà una selecció de taulell industrial de la segona meitat del segle XX.

El Museu del Taulell també dedicarà un espai significatiu als ceramistes contemporanis i a les últimes tendències en el disseny. El recorregut finalitzarà en el segle XXI amb les obres premiades amb els premis Alfa d’Or. En aquest sentit, l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha remarcat que “la institució museística, viva i activa, té la necessitat de renovar-se constantment amb l’objectiu de mostrar el patrimoni que custodia, amb uns recorreguts coherents, didàctics i adaptats a aquests temps i a les noves tendències”. En aquest sentit, l’alcalde ha avançat que “des del consistori se seguirà apostant per la institució museística ja que el Museu és un dels atractius que tenim per a atraure visitants a la ciutat i dinamitzar la vida cultural d’Onda”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.