L’alcalde explora amb la consellera les vies per a dotar a Onda d’una nova residència de majors
L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, s’ha reunit aquest matí a l’Ajuntament amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. Durant la trobada s’han abordat diversos temes entre els quals s’ha destacat la necessitat de dotar el municipi d’una nova residència de majors. Així mateix, s’han reunit amb els treballadors i treballadores dels serveis socials del municipi i han visitat el centre de dia per a persones majors dependents que existeix en la localitat, que ha passat de comptar amb 15 places concertades a 25, augmentat en 10 les places, amb el que també s’ajuda a les persones que estan en situació de dependència tinguen una atenció.
Després de la reunió, l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha informat que “en aquests moments són més de 4.000 majors de 65 anys i només disposem d’una residència concertada amb 65 places, havent-hi en espera entre 30 i 40 persones”. En aquest sentit ha assenyalat que “malgrat que Onda és un referent en la província en qüestió de serveis i ajudes a persones dependents, és totalment necessària aquesta residència. I és que en les últimes dècades ha anat en augment aquest col·lectiu de la població i es preveu que continue així en els pròxims 5 anys. A més, Onda no compta amb habitatges ni pisos tutelats, per la qual cosa des de l’equip de govern d’Onda considerem imprescindible la creació d’aquesta residència”.
L’alcalde ha qualificat la reunió com “molt fructífera” i ha avançat que “ambdues institucions seguirem treballant a fi d’explorar conjuntament diverses vies per a dotar a Onda d’aquesta necessària residència a fi de garantir a les persones majors d’Onda els mateix drets i obligacions que la resta de ciutadans”.
Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Oltra, ha apuntat que la Conselleria està estudiant amb l’Ajuntament d’Onda la possibilitat que “es faça realitat al més prompte possible la creació d’aquesta residència. Des de la Generalitat apostem per mantenir el major temps possible una vida independent i autònoma, per la qual cosa considerem que aquest ha de ser l’últim recurs; però és cert que, tal com avança la piràmide poblacional, és una realitat que cada vegada va a haver-hi una major demanda de serveis residencials”. En qualsevol cas, Oltra ha manifestat que l’objectiu és “poder atendre aquesta demanda des de l’àmbit públic, apostant per unes places públiques de residència enfront de l’ona privatitzadora que l’anterior Consell havia imposat en l’àmbit de la protecció social”.
Així mateix, Mónica Oltra, ha destacat que el seu Departament ha multiplicat quasi per tres la inversió en serveis socials municipals d’Onda. “És molt important que aquest Ajuntament haja passat de tenir 138.000 euros assignats per la Generalitat en 2015 a quasi 360.000 en 2017 -ha explicat- una mostra de l’espenta de des de la Generalitat s’està donant a les polítiques socials municipals a través del Pacte del Botànic, en el qual hem apostat per rescatar persones, en aquest cas les més vulnerables”.
La vicepresidenta ha destacat “l’estreta col·laboració que existeix actualment entre la Conselleria i l’Ajuntament d’Onda en matèria de polítiques socials” i ha agraït el seu treball i dedicació per a millorar la vida dels ciutadans d’aquesta localitat. Així mateix, ha ressaltat l’aposta de la Generalitat per un model social en el qual les entitats locals compleixen un paper fonamental, mitjançant la implantació del nou Model Social Base. En el cas d’Onda, açò ha suposat que des de l’inici de la legislatura s’hagen incrementat un 259,53% els fons per a finançar les despeses de personal, serveis i programes socials desenvolupats per l’Ajuntament, passant de 138.548 euros en 2015 a 359.580 euros en 2017.
Aquest increment pressupostari s’ha traduït en un augment de la inversió per habitant que ha passat de 6, 75 euros per cada habitant d’Onda en inversió social a 14,47 euros, és a dir, un augment del 114,37%.
Així mateix, la implantació en 2017 del nou Model Social Bàsic ha suposat la incorporació en 2017 de més personal a l’equip Social de Base d’Onda, passant de 3,4 professionals a 11, és a dir, un 217% més, la qual cosa ha permès reduir les ràtios i passar d’un professional per cada 7.163 habitants a 1 per cada 2.260 en aquest municipi.