Onda s’implica al màxim en la protecció a les víctimes de violència de gènere

La regidora de Policia Mari Carmen Aguilella ha fet balanç del sistema VIOGEN quan es compleixen més de dos anys i mig des que l’Ajuntament d’Onda s’adherira al Protocol de Col·laboració i Coordinació entre les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els Cossos de Policia Local per a la Protecció de Víctimes de Violència Domèstica i de Gènere, acord subscrit entre el Ministeri de l’Interior i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. En aquest sentit, Aguilella s’ha mostrat satisfeta “pel bon desenvolupament i resultats que s’estan obtenint a l’hora de protegir, informar, assessorar i ajudar a les dones víctimes de violència de gènere dins d’aquest protocol d’actuació”. Així, el protocol marcat pel Ministeri de l’Interior estableix els criteris d’actuació i pautes específiques de coordinació entre la Policia Local i la Guàrdia Civil d’Onda, així com els criteris de comunicació i coordinació de les Forces de Seguretat amb altres institucions implicades.

A finals de 2015, la Policia Local d’Onda va fer un pas més i es va incorporar a l’aplicació informàtica de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (Sistema VIOGEN). “En incorporar-nos a aquest sistema hem reforçat la lluita contra la violència de gènere, posant èmfasi en la protecció i seguiment de les víctimes, doncs aquest sistema se centra en la situació de cada dona de forma individualitzada. Tracta d’analitzar i prevenir el risc, així com de seguir els canvis de circumstància de les víctimes i els seus agressors, i es pot enviar una alerta en temps real si es detecta un perill a les víctimes en tot el territori nacional”, ha explicat Aguilella.

Formació específica dels agents

Per la seva banda, l’Intendent Principal Cap de la Policia Local d’Onda, Miguel Ángel Izquierdo, ha destacat que els 5 agents locals que tenen accés a aquest sistema han rebut la formació necessària durant més d’un any per part de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE). “Gràcies a aquest curs han adquirit els coneixements i competències no solament de caràcter conceptual o procedimental, sinó també, i molt més important, de caràcter actitudinal, com el desenvolupament de la tolerància, l’empatia cap a les víctimes i el rebuig cap a actituds masclistes i sexistes”, ha afirmat Izquierdo.

Amb tot açò, són ja una vintena de dones veïnes d’Onda les que han sigut i estan en aquests moments, sota la vigilància i cura de la Policia Local, que manté entrevistes periòdiques amb totes elles per a localitzar qualsevol tipus d’indicador, físic, psíquic o sexual, que puga posar en perill la integritat d’aquestes dones. En aquest aspecte, Izquierdo ha assenyalat que “la vigilància policial en aquest tipus de casos no se cenyeix únicament a l’acarament amb la víctima, va molt més allà. Es tracta d’un seguiment que, depenent del grau de perillositat, és permanent i personal sobre la dona víctima i els seus fills, acudint als seus domicilis, centres escolars i vigilant qualsevol indici que puga alterar el normal desenvolupament de les seves vides”.
Finalment, l’Intendent Principal Cap de la Policia Local ha ressaltat que “l’eficàcia d’aquest sistema es basa en l’optimització dels recursos dels quals disposem els Forces i Cossos de Seguretat d’Onda, però açò no lleva un aspecte molt important a l’hora de lluitar contra la violència de gènere, sent aquest la denúncia d’aquests delictes”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.