EL DILEMA DEL ROMANENT DE TRESORERIA, SUPERÀVIT I LA REGLA DEL GASTO

Des del començament de l’actual legislatura municipal, estem escoltant amb més assiduïtat termes com superàvit, romanent de tresoreria i regla del gasto. Uns termes que, abans, eren desconeguts. Passarem a explicar aquests conceptes de manera fàcil i clara per a que tota persona puga entendre el seu significat. El romanent de tresoreria és l’ESTALVI que l’Ajuntament té acumulat. Es calcula sumant els diners que hi ha al banc i allò que està pendent de cobro, per a després restar el que encara es deu. D’altra banda, el Superàvit es una magnitud anual que ens indica que hem gastat menys del que hem ingressat durant un any. Es dir, ens diu si durant un any hem estalviat i en cas contrari tindríem dèficit. I per últim, la Regla del gasto és una limitació imposada pel ministeri d’Hisenda que ens marca fins on podem gastar, quantitat que ve determinada pel creixement de l’economia.

Perquè ja no quedi camp dubte, a continuació posarem uns exemples que faran més fàcil la comprensió d’aquests termes:

  • Romanent de tresoreria = 10€ (banc) + 2 (que cobraré) – 1 (que pagaré) = 11€ ESTALVI
  • Superàvit= Ingresse 20€ – gaste 17€ = 3€
  • Regla gasto: si durant l’any passat he gastat 17 €, l’any que ve només podré gastar 19€.

Doncs bé, aquest és el problema en el qual es troben ajuntaments com el d’Onda, que gaudint d’una salut financera envejable no poden dur a terme totes les inversions que voldrien fer en benefici de tots els ciutadans. Tot això es deu a una llei del 2012 del Partit Popular, que avui continua vigent, i que tracta per igual als ajuntaments, indistintament si van despilfarrar o no. Ara estem lligats de peus i mans per aquesta llei. A l’any 2015, l’Ajuntament d’Onda no va complir amb la regla del gasto, ja que el PP va gastar més del que li estava permès. Tots sabem que era any electoral i els populars es van dedicar a gastar sense mesura. Recorden les màquines asfaltant carrers del poble com si s’acabara el món? Doncs només és un exemple de molts. Eixe incompliment fa que ara, en 2017, no pugem saber si podrem o no utilitzar els vora 5 milions d’euros que té l’ Ajuntament estalviats, ja que d’incomplir tindrem la tutela del ministeri per a dir-mos on tenim que destinar els diners de tots els onders. Fins i tot no sabem si podrem o no donar subvencions.

Això, que amb un poquet d’interès no és difícil d’entendre, pareix que la portaveu del PP i ex-regidora de Hisenda, Carmina Ballester, després de mitja vida en política, no ho acabe d’entendre… O tal vegada sí, i només pretén amb les seues declaracions confondre a la ciutadania.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.