Onda avança en les excavacions arqueològiques en la plaça de la Sinagoga

  • El municipi sorprèn amb el descobriment d’una estructura que podria pertànyer a l’edat andalusí

L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha afirmat que “continuen sorprenent les troballes arqueològiques localitzades en la plaça de la Sinagoga”. L’Ajuntament d’Onda ha ampliat les excavacions en aquesta zona protegida del Centre Històric a petició de la Direcció Territorial d’Educació Cultural i Esport de Castelló. Concretament, en el mes de setembre, es va procedir a eliminar el paviment d’asfalt i es va dur a terme una primera excavació, realitzada exclusivament amb mètodes manuals i seguint en tot moment les directrius de la Direcció General de Patrimoni de la Comunitat Valenciana (DGPCV).

Els informes previs extrets dels primers sondejos apuntaven a una possible aparició de restes corresponents a l’època andalusí. “Una vegada documentats tècnica i gràficament les restes del subsòl, la Conselleria va sol·licitar ampliar la zona d’excavació, ja que s’apreciava l’existència d’una gran estructura urbana, aparentment rectangular, que podria pertànyer a una gran cisterna”, ha assenyalat Huguet. Durant aquests dies s’està procedint a extraure l’aigua acumulada per la pluja, “però es pot observar de forma clara, prop dels pilars, la presència d’una escala de la qual s’ha documentat nou escalons”.

Aquestes troballes estan suposant un retard en el projecte de remodelació de la plaça, el qual va ser triat pels onders en la primera edició dels Pressupostos Participatius. En aquest sentit, l’alcalde d’Onda ha demanat disculpes per “les molèsties que poden ocasionar aquestes obres”, encara que s’ha mostrat optimista ja que “aquests descobriments sense precedents, no sols augmentaran el nostre coneixement sobre la història del municipi, sinó que també permetran aprofitar-ho com a atractiu turístic i associar-ho al sector econòmic”. Per a Ximo Huguet, “descobrir un gran tresor històric ocult sota la terra de la plaça, suposaria un retorn econòmic per a Onda, que ens ajudaria a incentivar el sector turístic”.

Finalment, Huguet ha recordat que les obres tenien com a objecte “dotar de vida la plaça, convertint-la en un espai perquè els veïns gaudisquen de la vida en el carrer i preparada per a realitzar espectacles”. No obstant això, s’ha mostrat prudent després dels primers resultats obtinguts i ha assegurat que “les troballes marcaran el full de ruta d’aquesta obra, per la qual cosa hem d’esperar a iniciar la remodelació quan finalitze la recerca”. Finalment ha explicat que, “una vegada s’escometen els treballs sol·licitats per la Conselleria, serà l’Administració Autonòmica qui indicarà quins són els passos a seguir a continuació”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.