El Pacte per l’Ocupació estudiarà la superfície forestal per a prevenir incendis i impulsar l’associacionisme

El Pacte Territorial per l’Ocupació de la Ceràmica s’ha reunit aquest matí per a informar sobre les actuacions que estan realitzant els municipis que formen el consorci gestor que presideix l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, així com per a donar compte dels projectes que es posaran en marxa en 2017 i que presentaran al SERVEF perquè puguen obtenir una subvenció.

Entre ells destaca l’Estudi de la titularitat de la superfície forestal i del risc d’incendi en el territori del consorci’, amb el qual es promourà i donarà suport a la constitució d’associacions de propietaris forestals i s’intentarà prevenir els futurs incendis en els municipis que componen el consorci.

Concretament, Huguet ha explicat que la línia d’acció en el qual s’emmarca aquest projecte pretén modernitzar i millorar la competitivitat de sectors madurs i emergents dins de l’actual model productiu del territori, i impulsar l’acció associativa entre propietaris forestals per a tractar de realitzar una gestió conjunta de la superfície forestal de cada municipi. Per a complir amb aquests objectius, Huguet ha assenyalat que “s’analitzarà el risc d’incendi en cada un dels municipis que componen el consorci a través d’una sèrie de ferramentes GIS, el seu pla local de cremes i els distints plans de prevenció d’incendis que coexistisquen a fi de prevenir els futurs incendis”. Es tracta, segons el president del Pacte, d’estudiar si la superfície forestal és d’índole privada o pública, així com els percentatges de les mateixes i la zonificació. Per a això, “es realitzarà una cartografia específica, així com un visor detallat on es podrà comprovar quin tipus de propietari té cada parcel·la”, ha informat Huguet.

Des del Pacte són conscients que l’associacionisme en la gestió forestal permet combatre un dels principals problemes de l’escassa rendibilitat de la muntanya mediterrània com és el minifundisme i elevat grau d’atomització de la propietat. Mitjançant la realització d’una gestió conjunta, a més dels nombrosos avantatges administratius, s’aconsegueix incrementar el valor dels productes forestals, fent-los molt més atractius de cara al mercat de productes forestals. “D’aquesta manera, per exemple, aprofitaments de fusta i biomassa, que de forma independent resultarien inviables per la seva escassa entitat, poden resultar molt atractius per a qui treballa amb fusta i empreses especialitzades si es realitzen de forma conjunta, aconseguint un valor del producte final molt més elevat per al propietari, la qual cosa acaba traduint-se en rendes que d’una altra manera seria impossible obtenir”, ha assenyalat Huguet.

Per a poder realitzar aquesta associació de propietaris es pretenen organitzar jornades, xarrades, tallers o reunions de sensibilització i informació en cada municipi on s’explicarà la situació del mateix, és a dir, els percentatges de superfície forestal privat i públic per a intentar realitzar l’associació dels propietaris forestals confrontants.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.