L’Ajuntament d’Onda inicia els sondatges arqueològics en la plaça de la Sinagoga

  • L’actuació s’emmarca en el projecte que va ser triat pels onders en la primera edició dels Pressupostos Participatius i s’inclou en el pla d’actuació que l’Ajuntament portarà endavant en els pròxims anys en el centre històric

L’Ajuntament d’Onda inicia demà els sondatges arqueològics en la plaça de la Sinagoga, que suposen que s’aproxima l’inici de les obres de remodelació d’aquest espai.

La intervenció arqueològica que es realitzarà ve motivada per la situació de la plaça, que es troba en el Centre Històric Protegit en l’actual Pla d’Ordenació Urbana. Els informes previs apunten que és molt possible l’aparició de restes d’estructures urbanes corresponents a l’època andalusina. En aquest sentit, l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha informat que “l’objectiu de la intervenció que es realitzarà a partir de demà i que té prevista la seva execució en un termini de 30 dies, és la de documentar aquestes restes en el subsòl i l’antiga topografia de la plaça, arribant fins a la capa estèril”. Concretament es realitzaran diferents sondejos distribuïts en tot l’espai. Dos d’ells, de 1,5 per 8 metres, adossats a la posterior de l’Església de l’Assumpció i la Casa Abadia, i un segon a l’antic conservatori. Un altre sondeig es realitzarà en la part central de la plaça, en paral·lel als dos anteriors, de 2 per 16 metres. Després de l’eliminació del paviment d’asfalt, l’excavació serà realitzada exclusivament amb mètodes manuals i seguint en tot moment les directrius de la Direcció General de Patrimoni de la Comunitat Valenciana (DGPCV). Tal com ha assenyalat Huguet, l’arqueòleg arreplegarà les dades tècniques i tota la documentació gràfica necessària per a incorporar a l’informe que s’entregarà a la DGPCV.

Esperant causar les mínimes molèsties possibles i seguint les recomanacions de l’informe de la Policia Local d’Onda a petició de l’àrea de Territori de l’Ajuntament d’Onda, s’ha comunicat als veïns que “es veurà afectada la circulació de vehicles per a l’accés al carrer Santa Isabel i el carrer Portal de València, sense que supose la prohibició de circular per les mateixes”.

L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha explicat aquest matí que aquest projecte, que va ser triat pels onders en la primera edició dels Pressupostos Participatius, s’emmarca dins del pla d’actuació que l’Ajuntament portarà endavant en els pròxims anys en el centre històric. “La Plaça de la Sinagoga, un espai tan emblemàtic de la nostra població, no podia quedar al marge. Per això, amb aquesta actuació es pretén no sols el seu embelliment sinó també més seguretat vial per als veïns i veïnes”, ha afirmat Huguet.

L’alcalde ha assegurat que una vegada s’obtinga l’aprovació de la Direcció General de Patrimoni s’iniciaran aquestes obres que “dotaran de vida la plaça, convertint-la en un espai perquè els veïns gaudisquen de la vida en el carrer i preparada per a realitzar espectacles”. Concretament, Huguet ha explicat que l’obra consisteix en l’eliminació del paviment actual amb l’objectiu de peatonalizar quasi la totalitat de la plaça, “excepte la via que connecta el carrer Virgen Ángeles amb la del Portal de València, en la qual es mantindrà el pas rodat de vehicles”. Així mateix ha confirmat que el paviment que es col·locarà serà el mateix que es va emprar en la plaça San Cristóbal per a dotar d’uniformitat al centre històric. “Aquest paviment- ha afegit- consisteix en xicotetes llambordes de pedra vista presa amb morter”. Finalment, ha avançat que “es pretén constituir un únic pla inclinat que absorbisca tots els desnivells de la plaça”, però en la zona més alta “s’aprofitarà el desnivell per a construir una xicoteta grada que es podria utilitzar per a la realització de diferents esdeveniments”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.