Finalitzen amb èxit les primeres Convivències Ceràmiques d’Onda

  • El mural col·lectiu s’instal·larà en un espai reservat en la zona de l’aparcament de l’antic cine Paradís que dóna accés al castell d’Onda

La tinent d’alcalde de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Onda, Encarna Ribes, ha qualificat de “reeixides” les primeres Convivències Ceràmiques d’Onda, organitzades amb el suport del consistori i el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’.

Finalitzen avui aquestes jornades que han comptat amb quatre dies d’intens treball on l’intercanvi i el retrobament han sigut els eixos sobre els quals ha pivotat aquesta cita. Les convivències han tingut dos experiències capitals, els tallers col·laboratius per a la confecció d’un mural i la jornada del divendres dedicada a ponències i xarrades. Ribes ha destacat de la sessió científica, “la taula redona, especialment interessant i participativa, i la visió que es va realitzar de la ceràmica des del més local a Onda, passant per Castelló, l’Alcora, Vila-real, València fins a arribar a Argentina”.

Respecte als tallers, tant Ángel Igual com Rosa Latorre -encarregats de la seva direcció i disseny original- han destacat el positiu de l’experiència. “Ens marquem com a objectiu compartir coneixements, però també que aquests sorgiren de la convivència. La gent ha descobert el format de treball col·laboratiu que a Espanya no estem tan acostumats com a Argentina. Ací som en excés individualistes”, assenyala Igual. “Per a mi el més bell ha sigut la fusió d’ambdues cultures i el positiu de reunir-nos entorn de l’art”, afig Latorre. “S’han donat cita persones vinculades a la ceràmica de diferents llocs i nivells variats, des dels que estan començant fins als quals porten 40 anys de carrera”, apunta Igual. Entre els noms propis ressaltar als ceramistes Manolo Sales, Pepe Royo, Rafa Galindo, Carmen Marco (ANPEC), Conxa Arjona o Irene Molina.

El resultat ha sigut un mural amb tres figures que representen els guardians de la ceràmica que s’instal·larà en un espai reservat  en la zona de l’aparcament de l’antic cine Paradís que dóna accés al castell d’Onda. Flanquejant la figura central es troben dos guardians amb cossos de formes valencianes i rostres amb elements precolombins, asteques fonamentalment. La decoració interior d’ambdues figures alterna sanefes de colors i textures tradicionals, tant espanyoles com argentines. La figura central, el cap de la qual està modelada, recrea un cos compost per línies molt més soltes i contemporànies. La seva decoració porta esmalts i textures que recorden les taques d’un jaguar, resoltes amb la decoració típica de Manolo Safont, a manera de tribut. El missatge és evident, la unió de motius valencians i argentins tradicionals amb l’element contemporani i local que seria Onda i Manolo Safont.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.