El Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ repassa 150 anys de llegat de la fàbrica de mosaics Nolla

  • La mostra, que es podrà visitar a Onda fins al 15 de setembre, posa de manifest la rellevància de la fàbrica, així com la importància del seu llegat

La història de la factoria ceramista Nolla es repassa en l’exposició “El llegat Nolla 1865-2015. 150 anys de la fàbrica de mosaics”, que s’ha inaugurat aquesta vesprada en el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ i que ha sigut produïda pel Centre d’investigació i difusió de la Ceràmica Nolla. L’exposició, que difon la seva herència i posa de manifest la rellevància de la fàbrica, romandrà oberta fins al 15 de setembre.

Durant l’acte inaugural, l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha reconegut que “Nolla va ser una empresa important i pionera en el panorama de la indústria ceràmica valenciana. La seva influència, directa o indirecta, va ser notable en el desenvolupament del taulell de la nostra terra durant els segles XIX i XX. Per això, el nostre museu, específic i monogràfic sobre taulells, no podia deixar passar aquesta oportunitat de mostrar l’enorme llegat d’aquella empresa productora de mosaics ceràmics”.

A través d’aquesta exposició es pretén acostar al visitant la complexitat i profunditat del patrimoni Nolla, el mosaic de la qual ha sigut sempre sinònim de producte de qualitat. La mostra està organitzada en tres parts, cada una d’elles correspon a una faceta fonamental per a aprendre la complexitat i el valor d’aquest producte ceràmic, ancestre del gres porcellànic que, avui en dia, és el màxim símbol de la indústria valenciana. Així, durant la visita, es descobreix l’origen de la fàbrica, la vida que en ella es desenvolupava, les magnífiques composicions que es creaven, així com t’endinsa en el Palauet Nolla, edifici emblemàtic de l’horta nord. El recorregut, on se succeeixen fotografies, peces, explicacions i documentals, dóna una visió clara i concisa del que va representar aquesta ceràmica per a Espanya. Huguet, conscient de la importància d’aquesta mostra i de la necessitat de recuperar aquests mosaics, ha agraït als comissaris i experts en l’empresa Nolla pel “seu treball i dedicació en la posada en valor d’una part tan important del nostre patrimoni ceràmic”.

Share Button

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.