El Museu del Taulell aposta per la conservació i promoció del patrimoni amb noves adquisicions

• Fins al 8 de maig els visitants podran descobrir peces d’incalculable valor i les obres premiades amb els Alfa d’Or de Cevisama 2015 a través de la mostra ‘Noves adquisicions 2015’
La Sala d’Exposicions temporals ha albergat avui la inauguració de la mostra ‘Noves adquisicions 2015’, que arreplega una xicoteta selecció de les peces que la instal·lació museística ha incorporat durant l’últim any, entre les que destaquen les premiades amb els Alfa d’Or de Cevisama. Aquestes obres guardonades completen el repertori dels objectes més destacats quant a l’evolució estètica i tècnica del taulellet des de fa ja 40 anys i enllacen amb el Patrimoni Industrial Etnològic que custòdia el Museu, centrat en el procés de fabricació, i que amb el temps s’ha anat consolidant i engrandit considerablement.
Tal com ha explicat la tinent d’alcalde de l’àrea de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Onda, Encarna Ribes, durant la inauguració, el Museu del Taulell, en el desenvolupament de les seves tasques i funcions, “enriqueix contínuament les seves col·leccions amb nous objectes de diferents tipus mitjançant compres selectives, depòsits o donacions”. En aquest sentit, ha informat que en aquest últim any tots els nous ingressos han sigut per donacions de particulars, per la qual cosa ha lloat la generositat dels veïns d’Onda i d’altres poblacions, per aportar de forma altruista aquestes adquisicions perquè el Museu incremente els seus fons i per col·laborar en la recuperació de la nostra història i en la formació d’una societat cada vegada més culta”.
Per la seva banda, el director del Museu, Vicent Estall, ha informat que dels nous ingressos destaquen els procedents del paviment de l’antiga capella de la comunió de la parròquia de Betxí, construïda entre 1696 i 1703. També ha citat la col·lecció personal de Francisco Llorens Zas, composta de taulellets de la fàbrica la Glorieta i procedents de l’antic palau Algueró. Procedents dels derrocaments d’habitatges a Onda, el Museu disposa també de nombroses peces rescatades del carrer Sant Anna, amb taulellets de diferents èpoques. Així mateix, Estall ha exalçat la recuperació de models modernistes procedents d’una caseta de la Serratella, així com un bonic mostrari de taulellets futbolístics del segle XX i làpides ceràmiques de finals del segle XIX.
De la mateixa manera, Estall ha explicat que una de les grans i singulars col·leccions que conserva el Museu és la que aglutina els objectes etnològics industrials i les sèries documentals relacionades amb el procés global de fabricació, disseny i comercialització dels taulellets. En aquest sentit ha fet especial menció de la donació del forn de proves ceràmiques, datat al voltant de 1900, i diversa documentació relacionada amb la fàbrica La Concepció. De la mateixa manera, la donació de documents dels Tallers Fernando Schleich, signifiquen una extraordinària aportació en l’enriquiment d’aquesta col·lecció que romandrà oberta fins al 8 de maig i l’horari de visita serà de dimarts a divendres, d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores.
Pingback: Bitacoras.com