El Museu del Taulell d’Onda exposarà un retaule ceràmic de 1768

  • La localitat acollirà fins al 10 de gener ‘La Verge del Pilar entre sant Jaume i sant Pasqual’, considerada un dels exemples més paradigmàtics dedicats a la verge

El Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ d’Onda acollirà des d’aquest dijous el retaule ceràmic ‘La Verge del Pilar entre sant Jaime i sant Pasqual’, datat en 1768 i considerat un dels exemples religiosos més paradigmàtics dedicats a la Verge del Pilar.

171115 Retablo cerámico Virgen del pilar Museu Taulell Onda

L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, acompanyat per la tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Encarna Ribes; l’alcalde de l’Alcora, Víctor García; i el President de la Fundació Caixa Castelló, Juan Manuel Aragonés; inaugurarà aquest dijous aquesta emblemàtica obra que va estar instal·lada fins mitjan del segle XX junt amb un pou del pati de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

El Museu del Taulell exhibirà aquesta obra que ja ha passat per importants museus i que està formada per 18 taulellets de 21×21 cm i una placa central de 63×42 cm aproximadament, amb unes dimensions totals de 126×84 cm. La placa central mostra, sobre un fons amb el riu Ebre i la ciutat de Saragossa, a la Verge del Pilar entre núvols i querubins, que té als seus peus, agenollats, a l’apòstol sant Jaume, patró d’Espanya, i a sant Pasqual Bailón, no sols aragonès sinó també patró de la fàbrica. Les rocalles asimètriques, els entaulaments motlurats de perfil mixtilini, els gerros i els trompitxols, resolts amb una esplèndida policromia, conformen el marc de taulellets que envolten la gran placa central.

L’exposició d’aquest valuós retaule ceràmic contribueix a la gran labor que realitza el Museu del Taulell, preocupat per preservar i dignificar la cultura del taulell. Cal recordar que, fa tan sols unes setmanes, l’Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics entregava la seva màxima distinció a la institució museística. L’ATC va concedir la Insígnia d’Or de manera especial per la seva sensibilitat en la catalogació i preservació etnogràfica de la ceràmica, amb el seu itinerari didàctic del desenvolupament i la innovació industrial.

L’obra, que romandrà en el Museu del Taulell fins al pròxim 10 de gener, podrà visitar-se de dimarts a divendres d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores, mentre que els dissabtes, diumenges i festius estarà oberta al públic d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores.

Share Button

Un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.